Anne Sütü Nasıl Sağılır ve Saklanır

            Bebeğin ana besin kaynağı olan anne sütü hem bebek hem de anneler için pek çok faydası bulunmaktadır. Bebek için faydalı içerikler olan protein, vitamin, mineral ve demir bakımından zengin besleyici değere sahip olmasıyla anne sütü bebek için ilk 6 ay için bütün ihtiyaçlarını karşılamaya yetmektedir. Anne sütü ile bebeğin, bağışıklığı güçlenir, beyin ve beden gelişimini tamamlanmaktadır. Ayrıca emzirmenin anne içinde faydaları bulunmaktadır. Anne emzirmeyle hamilelik kilolusunu vermesine yardımcı olmakla birlikte anne ve bebek arasında duygusal bağ kurmasına sağlamaktadır. Bunun dışında anne için; mutluluk hormonu salgılamasına, meme ve yumurtalık kanseri riskini azaltmasına, kemik erimesine karşı vücudu korumamasına ve anemi ve eklem romatizması hastalıklarının risklerini azaltmasına yardımcı olmaktadır.

Buna rağmen bazı durumlarda emzirmeyi engelleyecek durumlar ortaya çıkarmaktadır. Ortamın uygunsuz olması, annenin çalışıyor ise işe dönmesi, yara olmuş meme ucunun dinlendirilmesi ve meme reddeden bebekler için anne sütü sağılabilir. Anne sütünü sağılmasıyla anneler emzirirken harcayacağınız fazla enerji ile kurtulabileceğiniz gibi bebeğiniz de emdiği süt ile hastalıklara karşı korunmuş olacaktır.

Ayrıca anne sütünü arttırmak için önerilerimizin yer aldığı yazımızı okumak için tıklayın.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

            Anne sütü sağılması acısız bir yöntemdir. Süt sağılmasında dikkat edilecek en önemli unsur hijyendir. Anne sütünün sağılması sırasında dikkat edilmesi gereken hijyene özen göstermek hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok önemlidir. Bu işlem sırasında yapılması gerekenler;

  • Süt sağma işlemine başlanmadan ilk olarak süt gelişini kolaylaştırmak için oksitosin (süt salınma refleksi) uyarılmalıdır. Bunu uyarmak için; memeye sıcak havlu koymak, memeye ılık uygulama yapmak, hafif masaj yapmak veya bebeğin yanında bulunmak ya da bebeğin fotoğrafına bakmak tercih edilmelidir.
  • Ellerinizi meme ucunun üstünde ya da altında “C” pozisyonuna getiriniz. Başparmağınızı meme ucunun üstüne koyun ve meme ucunun ortalama 2,5 cm üzerinde durdurun.
  • Elinizin ilk 2 parmağını meme ucunun 2,5 cm altına yerleştirin. Başparmakla aynı hizada duracak şekilde koyup göğüs ölçüsüne göre parmağınızın durumuna göre ayarlamayı yapın. Göğüs duvarının içine yumuşak ve sıkı aralıklarla baskı yapın.
  • Başparmağını ve işaret parmağını göğüs duvarının içine doğru bastırınız. Göğüs içine doğru bastırınız. Göğsünüzü hafifletmek için sütünüzü sağmak işlemini yapıyorsanız sütü lavaboya akıtınız. Sütü sonradan kullanacaksanız ise süt torbalarına sütü akıtın.

Bu işlemi günde en az 6 kez ve biri gece olmak üzere yapınız. Bebeğin açlığına ve kendi durumuza göre bu işlemi 8 veya 12 defa yapabilirsiniz. Çalışan annelerin ise işe gitmeden önce ve çalışma süresince üç saatte bir sağmaları tavsiye edilmektedir. Anne sütünün sağılmasıyla ilgili üç yöntem vardır. Bu yöntemler;

  • Elle Sağma: Göğsün dış kısmından göğüs ucuna doğru yapacağınız masajla süt akışını başlatabilirsiniz. Bu hareketleri düzenli olarak devam ederek süt akışını devam ettiriniz. Bu yöntem diğer yöntemlerden daha zahmetlidir.Elle Anne Sütü Sağımı
  • El Pompasıyla Sağma: Göğsün “areola” denen kahverengi bölümünü el pompasının ortasına denk getirerek, elinizle pistonunu bastırarak sütü sağma işlemini yapabilirsiniz. Bu yöntem elle sağmaya göre daha az zahmetlidir.
  • Elektrikli Pompayla Sağma: Süt sağmayı en hızlı ve pratik şekilde yapacağınız yöntem elektrikli göğüs pompalarıyla yapılan sağmadır. Elektrikli göğüs pompalarının tekli ve çiftli olanları satılmaktadır. Tekli pompada iki göğsünüzü birer birer sağma gerekmektedir. Çiftli pompada her iki göğsü aynı zamanda yapar. Özellikle ofiste çalışan anneler için daha uygundur.

Anne Sütünün Saklanması

            Anne sütü sağıldıktan sonraki aşama sütün saklanmasıdır. Süt sağma işleminden sonra sütün sterilliğini kaybetmemesi ve bebeğe zararlı bakteriler geçmemesi için süt saklama koşullarına özen gösterilmelidir. Anne sütü saklama sırasında anne sütü saklama poşetleri ve cam kapları kullananız. Kullandığınız poşet ya da kabın 2/3 doldurulmalı ve bebeğin bir öğünde tüketebileceği süt miktarı koymak gerekmektedir. Saklanmak istenen sütler buzdolabının en arka rafında durmalıdır. Bu işlemlerden sonra ilk dikkat edilmesi gereken sağılan sütün isim verilmesi ve tarihlenmesidir. İsim verilmesiyle sütün karışma ihtimalinin önüne geçilmektedir. Sağılan anne sütünün en taze olanı bebeğe verilmelidir. Eğer anne sütü dondurulmuş ise en eski tarihli olan çözülüp bebeğe verilmelidir.

Anne sütü bebek için koruyucu özellikleri yüksek olduğu için sağılan sütün korunması büyük önem taşımaktadır. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığı’nın sağılmış sütün saklanması ile ilgili önerileri:

  • 3 saat güneşten uzak oda sıcaklığında
  • 3 gün buzdolabınızın soğutucu kısmında
  • 3 ay buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde güvenle saklanabilir.

Anne sütü dondurulmuş ise yapılması gerekenler. Dondurulmuş anne sütünün çözmenin en iyi yolu bir gece önceden buzdolabı rafına koymaktır. Diğer yöntemler ise ılık suyun altına tutmak veya ılık su dolu kabın içinde benmari usulü çözdürmektir. Dondurulmuş anne sütü çözündükten sonra içindeki yağ asitlerinin parçalanması nedeniyle özel bir kokuya sahip olmaktadır. Bu koku bebek için zararlı durum değildir. Bu sütü güvenle bebeğinize verebilirsiniz. Mikrodalga ile ısıtmak sütün içindeki antienflamatuar özelliğini ortadan kaldırdığından yapılmamalıdır. Ayrıca dondurulmuş anne sütünün su ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Dondurucudan çıkarıp çözdürdüğünüz sütü buzdolabında 24 saat tutabilir. Ancak yeniden dondurmayınız. Seyahate gidecekseniz buz kalıplarıyla birlikte yalıtımlı kaplarda 24 saat saklamaya uygundur. Eğer anne sütü eritilmişse 24 saat buzdolabına konabilir.

Sağılan anne sütünde koku değişimi ve renk değişimi var ise kesinlikle bebeğe verilmemelidir.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo