Yaygın Çocukluk Çağı Hastalıkları | Çözüm ve Öneriler

Bu yazımızda, çocukluk çağında yaygın olarak karşılaşılan hastalıkları ve bunların nasıl tedavi edildiğine dair bilgileri derledik. Doğumun hemen ertesinde başlayan aşılama çalışmaları ile yeryüzünden ciddi oranda silinen kızamık, çocuk felci ve kabakulak gibi bulaşıcı hastalıkların yanı sıra, günümüzde çocuklar en sık biçimde aşağıdaki hastalıklar sebebi ile tıbbı tedavi almaktadır:

Suçiçeği

Çocukluk döneminin en yaygın hastalıklarından biri olan ve çocuğunuzun vücudunda ve yüzünde kaşıntılı, kırmızı lekeler ortaya çıkmasına neden olan suçiçeği, varicella zoster virüsü (VZV) kaynaklı oldukça sık görülen bulaşıcı bir sağlık sorunudur. Suçiçeği döküntüsü, virüs ile temasın ardından birkaç gün içinde ortaya çıkar ve kısa bir zaman sonra içi su dolu kabarcıklara dönüşür. Bu kabarcıklar kaşındığı durumda, iz bırakabilir.

Sağlıklı çocukların hafif bir biçimde atlattığı suçiçeği, oldukça bulaşıcıdır ve enfekte kişi ile doğrudan temas veya havadaki damlacıklar yoluyla kolayca yayılabilir.

Çocuğunuza suçiçeği teşhisi konulduğunda, diğer çocuklara yayılmasını önlemek adına tedavi bitinceye değin evde bulunmanız önerilir. Bununla beraber, hekim tarafından reçete edilen ilaçların kullanımına ek olarak, ılık su ile duş aldırmak, çocuğunuzu kaşıntının verdiği rahatsızlığa karşı koruyacaktır.

Suçiçeği döküntülerinin göz çevresine yayılması veya var olan döküntülerin ciddi biçimde kızarması ve hassaslaşması durumunda tekrar hekim ile görüşmeniz önerilir. Özellikle, baş dönmesi, kusma, hızlı kalp atışı, nefes darlığı veya titreme, kas koordinasyon kaybı, boyun tutulması veya yüksek ateş görülür ise zaman kaybedilmemelidir.

Ateşli Nöbetler

Çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklardan biri olan nöbet, çocuğunuzun bilincini kaybetmesine neden olabilen çok ciddi bir hastalıktır. Bedenin sertleşmesi, kas kontrol kaybının ortaya çıkması ve uzuvların kontrol edilememesi ile karakterize olan ateşli nöbetler esnasında, çocuğunuzu zapt etmeye çalışmamanız önemlidir. Bununla beraber, boğulmayı önlemek adına hava yolunun açık olduğundan emin olmanız gerekir.

Çocuğunuzun nöbet geçirdiğine kanaat getirdiğiniz anda bir sağlık kuruluşundan tıbbi destek talep etmeniz oldukça önemlidir.

Kulak Enfeksiyonları

Orta kulak iltihabı başta olmak üzere çeşitli kulak enfeksiyonları çocukluk çağında oldukça yaygındır.  Soğuk algınlığı ve sinüs enfeksiyonundan kaynaklanan basınç da dâhil olmak üzere kulak ağrısı, hastanelerin acil bölümlerine başvurmaya sebep olan ana nedenlerden biridir.

Çocuğunuzda kulak ağrısı geliştiği durumda zaman kaybetmeden bir sağlık merkezine başvurmanız gerekir. Çocuğunuzun kulak ağrısına yüksek ateş eşlik ediyor; sorundan her iki kulak da etkileniyor ve burun akıntısı gibi çeşitli belirtiler de görülüyor ise hekimin antibiyotik tedavisine başlaması olasıdır.

Bununla beraber, pek çok kulak enfeksiyonuna virüsler neden olur ve bu durumda antibiyotikler işlevsiz kalır.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonları ile mesane hastalıkları, idrar yolunda bakteri biriktiğinde ortaya çıkar ve erken çağlarda pek çok çocuğu etkiler. Özellikle bebeklikten ergenliğe ve yetişkinliğe uzanan süreçte sıklıkla ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yaparken ağrı veya yanma, sık sık veya acil idrara çıkma ihtiyacı, karın ve sırt ağrısı ile karakterize olur.

Oldukça yaygın olan bu sorunun teşhis için idrar testi gerçekleştirilir ve idrarda hangi bakterinin bulunduğuna bağlı olarak tedavi kurgulanır.

Bronşiolit

Akciğerlerdeki merkezi hava yollarının iltihaplanması anlamına gelen bronşit yetişkinlerde yaygınken, kaynağı mevsimsel grip olan bronşiolit 2 ila 5 yaş arasındaki çocukları etkilemektedir.

Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde bebeklerde ve küçük çocuklarda oldukça yaygın olan bu hastalık, temelde antibiyotik gerektirmeyen bir virüsten kaynaklanır ve çocuğunuzun nefes darlığı yaşamasına sebebiyet verir. Nefes alma sırasında “hırıltı” ile karakterize olan bronşiolit, uzman hekimler tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinmektedir.

Deri Enfeksiyonu

Çocukluk çağında yaygın olan hastalıklardan bir diğeri de deri enfeksiyonlarıdır. Doğumun hemen ertesinde ve çocukluk döneminin tüm basamaklarında ortaya çıkabilen mantar ve selülit deri enfeksiyonları, çoğunlukla çeşitli virüs ve bakterilerden kaynaklanmaktadır.

Pek çok farklı enfeksiyon türü olduğu için, en uygun tedaviyi belirlemek için test yapılması gereklidir. Tedavinin kurgulanması için ayrıca, çocuğunuzun MRSA, stafilokok enfeksiyonu veya diğer dirençli bakteriler ile ilişkili bir sorundan muzdarip olup olmaması oldukça belirleyicidir.

Bakteriyel Sinüzit

Çocukluk döneminin yaygın hastalıklarından biri olan bakteriyel sinüzite, sinüslerde hapsolmuş bakteriler neden olur. Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi soğuk algınlığına benzer semptomlar ile ortaya çıkan bu sorun, 1 hafta kadar sürdüğü ve ateşin de görüldüğü durumda antibiyotik tedavisini gerekli kılabilir. Elbette ki tedavinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin kesin karar hekim tarafından verilecektir.

Konjonktivit

Halk arasında “pembe göz” olarak tabir edilen konjonktivit, yetişkinlerin yanı sıra, çocukları da etkileyen bir tür göz hastalığıdır. Adından da anlaşılabileceği gibi, konjonktivit tek veya her iki gözde kızarıklık ile karakterize olur; bununla beraber, gözde akıntı, kaşıntı ve şişlik de görülür.

Bu rahatsızlığın pek çok nedeni olabilmesine rağmen, en yaygın sebep zararlı bakteriler ve virüslerdir.

Çocuğunuzda yukarıda sıralamış olduğumuz semptomları gördüğünüz durumda, bir sağlık merkezine başvurmanız önerilir. Teşhisin konulmasının akabinde, antibiyotik merhem veya göz damlası ile tedavi sağlanır.

Gastroenterit

Yaygın olarak “mide gribi” olarak da bilinen gastroenterit, hızlı bir biçimde yayılabilen bir virüsten kaynaklanan ve çocukluk çağında sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Mide bulantısı, kusma ve ishal gibi belirtiler ile beraber görülen gastroenterit, temelde bir bağırsak enfeksiyonudur ve uygun tedavi ve istirahat ile birkaç gün içinde ortadan kalkar.

Respiratuvar Sinsitiyal Virüs Enfeksiyonları

Tıp literatüründe kısaca “RSV” olarak adlandırılan respiratuvar sinsitiyal virüs enfeksiyonları solunum sistemini etkileyen yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Çoğu çocuk ve yetişkinde ateş, öksürük, burun akıntısı ve hapşırma gibi hafif soğuk benzeri semptomlara neden olur. Bununla birlikte, bebekler ve ileri yaştakilerde hava yollarında iltihaplanmaya ve zatürreye neden olabilir.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo