Çocuklar İçin Güvenli Bir Ev Ortamı Oluşturmak

Tahmin edilenin aksine, güvenli olarak addettiğiniz eviniz bebek ve çocuklar için birçok potansiyel tehlike barındırabilir. Yine de, risklerin neler olduğunu öğrenip, bunları ortadan kaldırarak evinizi minikler için güvenli hale getirebilirsiniz.

İşte bazı tavsiyeler:

Evde Bebek ve Çocuk Güvenliği İçin Gözetim

Aşağıda bahsedeceklerimiz de dâhil olmak üzere, ev içinde belli başlı tüm önlemleri alsanız dahi, emeklemeye başlayan bebekler ile 5 yaşından küçük çocuklar doğaları gereği sürekli hareket halinde olduğu için çeşitli düşme vakalarıyla karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır. Bu nedenle gözetim, evde çocuk güvenliğinin en önemli etmenlerinden biridir.

Özellikle çocuğunuz büyüdükçe tırmanma, zıplama ve kapalı birtakım itemleri açma gibi kabiliyetler kazanır. Bu durumda, yeni tehlikelere karşı tetikte olmanız gerekir. Çocuğunuzun yaratıcılığını köreltmemek adına, evinizin oynamaya ve keşfetmeye uygun bir hale kalmasına özen göstererek, güvenli bir ortam oluşturmaya çalışmanız önerilir.

Uygun ortam ve gözetimin yanı sıra, çocuğunuza neyin güvenli olup olmadığını öğreterek de ev güvenliğini artırabilirsiniz.

Bebek & Çocuk Mobilyaları ve Ekipmanları Tercih Edin

Evde bebek ve çocuk güvenliğini sağlamanın bir diğer yolu da, özel olarak tasarlanmış mobilyaları ve ekipmanları tercih etmektir. Bebek karyolaları, şilteler, portacotlar ve mama sandalyeleri başta olmak üzere, ilgili kurumlarca onaylanan güvenli mobilyalar ve ekipmanlar çocuğunuzu korumaya yardımcı olacaktır.

Mobilya seçiminin yanı sıra, çarpma gibi etkiler ile evdeki tüm demirbaşların ve dekorasyon araçlarının devrilebileceğini ve bunun da çocuğunuzun ciddi bir şekilde yaralanmasına sebebiyet verebileceğini unutmamanız gerekir. Bu noktada, şu önerileri dikkate almanız gerekir:

  • Her daim mobilyaların sağlam olup olmadığını kontrol edin (Emeklemeye başlayan bebekler ile küçük çocuklar, mobilyalar ile oyun oynamak isteyebilir.)
  • Kitaplık ve gardırop gibi mobilyaları duvara veya zemine sabitleyin.
  • Televizyonu ve üniteyi duvara sabitleyin.
  • Keskin köşeleri olan mobilyaları, çocuğunuzun oyun oynadığı bölgelere, özellikle koridorlar ile kapı girişlerine yerleştirmeyin.
  • Mobilyaların keskin köşelerini köpük veya koruyucularla doldurun.

Ev Ortamında Çocuğunuzu Ateşten Uzak Tutun

Çocuğunuzu ateşten uzak tutmak, en basit anlamıyla yuvanızın en küçük üyesinin sıcak yüzeylerle (özellikle soba, fırın, mikrodalga fırın, ısıtıcı vb.) temasını engellemek ve ateş yakmaya yarayan araçları kullanmasını önlemek anlamına gelir.

Bunların yanı sıra aşırı sıcak yiyecekler ile yüksek dereceli banyo suyu bebekler ve çocukların vücudunda yanık oluşumunun ana sebepleri olarak bilinmektedir. Buna ilişkin riskleri ortadan kaldırmak adına şu güvenlik önlemlerini takip edebilirsiniz:

  • Sıcak yiyecek ve içecekleri çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayın.
  • Çocuklara banyo yaptırmadan önce daima banyo suyu sıcaklığını test edin (İdeal bebek banyo suyu 36,5 – 37°C olarak kabul edilmektedir.)
  • Musluklardan akan suyun maksimum 50°C olmasına özen gösterin.
  • Acil bir durumda yanıklara nasıl müdahale etmeniz gerektiğini öğrenin; ilk yardım hakkında bilgi edinin.
  • Yangın riskini ortadan kaldırmak adına çakmak ve kibritleri ortada bırakmayın; sigara, mum ve tütsüleri söndürdüğünüze emin olun.
  • Benzin veya diğer yanıcı sıvıları asla evin içinde saklamayın.
  • Yangın alarmı taktırın; bunları düzenli olarak kontrol ederek çalıştığına emin olun (İdeal olan her 10 yılda 1 kez alarmı değiştirmektir.)
  • Mobilyaları, perdeleri, kıyafetleri ve gazeteleri portatif ısıtıcılardan, radyatörlerden ve şöminelerden uzak tutun.
  • Elektrik kablolarını asla kilim & halı altından geçirmeyin.

Evde Elektrik Güvenliğini Sağlayın

Evinizi bebeğiniz için daha güvenli bir hale getirmenin bir başka yolu da elektrik ile ilişkili kazalar için önlem almaktır.

İşte evde elektrik güvenliği için ipuçları:

  • Elektrik çarpmasını önlemek için gücü hızla kesen güvenlik anahtarlarından edinin.
  • Kablolar aşınmışsa değiştirin.
  • Güç noktası kapaklarını kullanın.
  • Evdeki elektrik tesisatını kontrol etmek için uzman bir elektrikçi ile çalışın.

Evde Düşme Vakalarını Önleme

Düşme, bebek ve çocuklar da dâhil olmak üzere, her yaş grubunda en sık görülen ev kazası türüdür.

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi, yeni beceriler kazanan çocuğunuzun düşmesini engellemek adına onu izlemeniz önemlidir; gözetim ile ulaşabileceği yerleri keşfedip buna uygun önlemler alabilirsiniz. Bunun dışında, aşağıdaki önerileri takip etmeniz de yararlı olacaktır:

  • Çocuğunuz emeklemeye başladığında, merdiven ve balkon girişlerinde güvenlik önlemleri alın: Merdivenlerin üst ve alt kısımlarına güvenlik kapıları takın. Büyük açıklıkları olan akordeon kapıları kullanmayın.
  • Hangi katta oturursanız oturun, pencereleri kilitleyin ve pencere açıklıklarını doldurun.
  • Koridorlarda sensörlü ışıklar kullanın.
  • Bebekleri yataklarda, alt değiştirme masalarında veya kanepelerde yalnız bırakmayın.
  • Çarpma ve düşmelere karşı pencere ve kapılara güvenlik camı takın veya bu yüzeylere kırılmaya dayanıklı film uygulayın.
  • Çarpma ve düşmelere karşı camın üzerine göz hizasında çıkartmalar yapıştırın.

Ev Aletlerini Çocuklardan Uzak Tutun

Ev aletlerinin kullanımı ve saklanmasına ilişkin alınacak birtakım basit önlemler, kazalarla karşı karşıya kalmanıza engel olur:

  • Başta testere ve matkap olmak üzere tüm onarım aletlerini evin küçük üyelerinin kesinlikle ulaşamayacağı yerlerde bulundurun.
  • Uzatma kablolarının ucundakiler de dâhil olmak üzere, kullanılmayan tüm elektrik prizlerine plastik kapaklar yerleştirin.
  • Banyodaki tüm elektrikli aletleri (saç kurutma makinesi, saç maşası, ısıtıcı, vb. ) çocuğunuzun erişemeyeceği bir yerde saklayın.

Mobilya Güvenliğini İhmal Etmeyin

Mobilyalar devrilir ve üzerlerine düşerse çocuklar ciddi şekilde yaralanabilir. Bunun olma riskini azaltmanın yolları şunlardır:

Mobilyaların sağlam olup olmadığını kontrol edin – çocuğunuz onu aşağı çekememeli veya devirememelidir. Kitaplık ve gardırop gibi mobilyaların duvara veya zemine sabitlenmesi devrilme riskini azaltır.

Televizyonları duvara veya eğlence ünitesine destekleyin veya asın.

Keskin köşeli mobilyaları koridorlar ve kapıların yakınları gibi çocukların koşturduğu alanlardan uzaklaştırın. Mobilyaları hareket ettiremiyorsanız, köşelerini köpük veya köşe koruyucularla doldurun.

Cam ve Pencere Güvenliğini Sağlayın

Çocuklar evde koştururken, cam pencere ve kapılara çarpmaları kolaydır. Çocuğunuzu camın çevresinde güvende tutmak için ipuçları:

  • Pencere ve kapılara güvenlik camı takın veya eski evlerin pencere ve kapılarına kırılmaya dayanıklı film uygulayın.
  • Çıkartmaları cama göz hizasında yapıştırın.

Ev Aletleri ve Arka Bahçe Güvenliğini Sağlayın

Bazı basit önlemler, çocuğunuzu ev aletleri ve diğer arka bahçe güvenlik tehlikelerine karşı güvende tutmanıza yardımcı olabilir:

  • Testereler ve matkaplar gibi el aletlerini kilitleyin ve çim biçme makinelerini, motorlu testereleri ve diğer keskin aletleri ulaşamayacakları bir yerde tutun.
  • Aletleri kullanırken çocuğunuzun yoldan çekildiğinden emin olun.
  • Mola verdiğinizde aletlerin fişini çekin ve saklayın.

Yangınlar İçin Önlemler Alın

Ev yangınlarına yemek pişirme kazaları, için için yanan sigaralar, elektrik arızaları, mumlar, tütsüler ve çocukların çakmak ve kibritlerle oynaması neden olabilir.

Çalışan duman alarmları temel bir yangın güvenliği önlemidir.

Mümkünse evinizde her katta en az bir çalışır durumda duman alarmı kurulu olmalıdır. Evde genel yangın güvenliği için, evinizin uyku alanlarının dışına bir duman alarmı kurmalısınız.

Duman alarmlarınızı her ay test edin ve pilleri her yıl değiştirin. Duman alarmlarını her 10 yılda bir değiştirin.

Zehirlenmelerini Önleyin

Zehirlenme, beş yaşın altındaki çocukların başlıca yaralanma nedenlerinden biridir ve çocuklar genellikle yaygın ev kimyasalları tarafından zehirlenir.

Aşağıdakileri yaparak çocuğunuzun ortamını daha güvenli hale getirebilirsiniz:

  • Potansiyel zehirleri ortadan kaldırmak
  • Kimyasalları(Temizlik Ürünleri) ve ilaçları kilitli bir dolapta veya kabinde yüksekte saklamak
  • Ev zehirlerini(Böcek ilaçları, fare zehirleri vb.) sakladığınız dolapların kapılarına çocuk emniyet mandalı koymak.

Boğulmalarını Önleyin

Birçok evde bir çocuğu boğabilecek eşyalar ya da oyuncaklar bulunur. Bu öğeler arasında yumuşak oyuncaklar, minik kutular, piller ve ambalajlar bulunur.

Çocuğunuzu boğulma ve boğulmaya karşı korumak için bazı temel güvenlik ipuçları:

  • Doldurulmuş oyuncakları, minderleri ve giysi yığınlarını bebek karyolalarından ve çocuk arabalarından uzak tutun.
  • Çocukların ağzına atabilecek kadar küçük eşyalarınızı onların ulaşamayacakları alanlarda saklayın.
  • Kullanmadığınız pilleri kilitli veya çocukların ulaşamayacakları alanlarda saklayın.

Su Güvenliğine Dikkat Edin

Su güvenliği, çocuğunuz su çevresindeyken %100 aktif yetişkin gözetimine bağlıdır. Buna hamamlar, havuzlar, su dolu kovalar dahildir.

Banyo güvenliği için, banyoda bebekleri ve beş yaşından küçük çocukları her zaman denetleyin ve tüm dikkatinizi onlara verin. Çocukları banyoda veya banyoda asla yalnız bırakmayın. Gözetim için daha büyük çocukları veya kardeşleri asla bırakmayın.

Bir havuzunuz varsa, uygun bir havuz çitine ve kendinden kilitlenen bir kapıya sahip olmanız gerekir. Düzgün çalıştığından emin olmak için havuz çitini ve kapısını düzenli olarak kontrol edin ve bakımını yapın. Kapıyı asla açık bırakmayın.

Çocuklarınıza İlk Yardım Eğitimi Verin

Biraz ilk yardım ve kalp masajı eğitimi vermek çok iyi bir fikir. İlk yardım eğitimi her üç yılda bir tavsiye edilir. Evinizde ve arabanızda ilk yardım çantası bulundurun, tatillerde de yanınıza alın.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo