Maddeler Halinde Doğum Belirtileri | Doğum Ne Zaman Başlar?

  • Yorgunluk & Enerjide Düşüş
  • Parlak Pembemsi Akıntı
  • Yoğun Bacak Krampları
  • Düzenli ve Sıklaşan Sancılar
  • Rahim Ağzında Ortaya Çıkan Güçlü Kasılmalar
  • Doğum Suyunun Gelmesi
  • Sırtta Ağrı ve Baskı
  • Şiddetli Mide Bulantısı
  • İştahta Azalma

Bilindiği gibi herhangi belirti olmadan doğum yapma ihtimali çok düşüktür; vücut kendini doğuma hazırladığından çeşitli değişiklikler meydana gelir ve bunlar anne adayının bebeğini kucağına almaya yakın olduğu anlamını taşır.

Doğumun habercisi olan belirtilere ve vücutta meydana gelen değişimlere yakından bakalım:

Yorgunluk & Enerjide Düşüş

Doğumdan kısa bir süre önce enerji seviyesinde düşüş meydana geldiği; annenin önceki dönemlere nazaran çok daha yorgun hissettiği bilinmektedir.

Erken doğum söz konusu değil ise, alarma geçtiğiniz son günlerde normalden çok daha fazla yorgun ve halsiz hissetmeniz oldukça normaldir; öyle ki bu halsizlik hali ile enerjide dalgalanma yaşıyor iseniz, bebeğinizi karşılamanıza çok da uzun bir zaman kalmamış demektir.

Elbette ki her bünye birbirinden farklı özellik gösterir; fakat yorgunluk, hamilelikteki son dönemini yaşayan anne adaylarının sıklıkla yaşadığı bir durumdur; bazı hallerde bu duruma huzursuzluk hissi de eşlik edebilmektedir. Uzmanlar, enerjinin korunması adına vücudu çok yormamayı ve dinlenmeyi önermektedir.

Parlak Pembemsi Akıntı

Tüm anne adayları tecrübe etmese de, doğuma birkaç gün kala parlak pembemsi, kanlı bir akıntı ile karşılaşmanız mümkündür. Bu, korkulacak bir durum gibi görünse de aslında hamilelik sırasında rahim ağzını tıkayan bir tür mukus tıkacının atılması ile ortaya çıkar ve önemli bir doğum belirti olarak kabul edilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, akıntının rengidir. Koyu kırmızı olan ve vajinal kanama ertesinde ortaya çıkan türden bir akıntı ciddi bir sorunun habercisi olabilir.

Yoğun Bacak Krampları

Bacaklarda meydana gelen şiddetli kramplar aslında bebek dünyaya gelmeden hemen önce ortaya çıkan oldukça ciddi bir belirtidir. “Aktif doğum” olarak tabir edilen ve rahim ağzının 6 ila 10 cm genişlemesi ile başlayan süreçte bacak krampları oldukça yaygındır.

Düzenli ve Sıklaşan Sancılar

Doğumun yaklaştığını gösteren önemli bir diğer işaret ise kasılmalar ile beraber ortaya çıkan düzenli ve şiddetli sancılardır. Kasılmaların gücüne, bebeğin boyutuna ve rahimdeki duruşuna ve doğum pozisyonuna göre değişiklik gösteren sancılar, bebeğin dünyaya gelme süresi daraldıkça sıklaşır. Sancılar aslında hamileliğin son döneminde yavaş yavaş ortaya çıkar, zaman ilerledikçe ise artış gösterir.

Sancılar çok sık bir şekilde seyretmiyorsa, rahatlamak için ev içinde yürümek, nefes tekniklerini uygulamak, pozisyonda değişiklik yapmak ve duş almak iyi birer fikirdir. Bunun tam tersi bir durum söz konusu ise, sancılara hafifletmek için nasıl bir aksiyon alınacağı tamamen hekiminize bağlıdır.

Rahim Ağzında Ortaya Çıkan Güçlü Kasılmalar

Kasılmalar, en yaygın ve ciddi ilk belirti olarak kabul edilmektedir. Bilindiği gibi bebeğin dünyaya gelmesine son birkaç ay kala anne adayı çeşitli kasılmalar hissedebilir; fakat bu, onlardan çok daha farklıdır.

Diğer belirtilere nazaran, fark edilmemesi mümkün olmayan şiddetli rahim ağzı kasılmaları, bebek dünyaya gelmeden önce pelviksin genişlemeye başlaması sonucunda ortaya çıkar. Başlarda anne adayını çok da rahatsız etmeyecek düzeyde olan bu türden kasılmalar, zaman geçtikçe şiddetlenir ve her 5 ila 15 dakikada en az 1 kez ortaya çıkan, 30 – 70 saniye boyunca süren düzenli bir hale gelir.

Her ne kadar zor olsa da rahim alt kısmında meydana gelen kasılmalar karşısında sakin kalmak ve doğuma ilişkin önemli ipuçları içeren bu hareketlenmelerin sıklığını ve düzenini takip etmek oldukça önemlidir.

Her saat başı rahmin 1 cm kadar genişlediği düşünülür ise, kasılmaların bir süre devam edeceği açıktır. Bununla beraber, oturma ve yatma pozisyonunda herhangi bir değişiklik kasılmaları durdurmaz fakat yavaşlamasına ve düzensiz hale gelmesine neden olabilir. Bu sebeple hekim kontrolünde olmanız oldukça önemlidir.

Doğum Suyunun Gelmesi

Hamilelikte su gelmesi, bir diğer adıyla “erken membran rüptürü” bebeğin dünyaya gelmesinden çok kısa bir süre önce ortaya çıkan, halk arasında bilinen en yaygın belirtidir.

Amniyon kesesinin doğal bir biçimde kendiliğinden yırtılarak, içindeki sıvının dışarı çıkması şeklinde tanımlanabilen su gelmesi durumunda, zaman kaybetmeden hekiminizle iletişime geçmeniz gerekir. Öyle ki, genel olarak, suyun gelmesinin ardından anne adaylarının %80’i 12 saat içinde doğuma başlamaktadır.

Sırtta Ağrı ve Baskı

Sırt ağrısı, vücutta meydana gelen değişimler; ağırlık merkezinin değişmesi gibi sebepler ile anne adaylarını hamilelik boyunca etkiler. Fakat bebeği karşılamadan hemen önce bu ağrılar daha da şiddetlenir ve bununla bağlantılı olarak sırtta hissedilen baskı da artar.

Şiddetli sırt ağrısının ve baskının nedenlerinden biri de kasılmalardır. Rahim ağzında, kısa aralıklar ile ortaya çıkan kasılmalar, önce sırtın altında hissedilir ve daha sonra kasığa doğru yayılır.

Sırt ağrılarına ek olarak, bu dönemde mesanede ve bağırsaklarda da baskı hissetmek normal olarak kabul edilir.

Şiddetli Mide Bulantısı

Mide bulantısı hamileliğin ilk belirtilerinden biri olarak kabul edilse de, aslında doğumun da belirtilerinden biridir. Özellikle bebeğin dünyaya gelme sürecinin başladığı anda, kasılmalara, sancılara, kramplara ve sırttaki ağrılara ek olarak mide bulantısı da yaşayabilirsiniz. Bununla beraber, bu semptomun bir parçası olarak kusma da görülebilir. Çok yaygın olmasa da tüm bu belirtilere ishal de eşlik edebilmektedir.

İştahta Azalma

Şiddetli mide bulantısı ve kusma ile bağlantılı olarak, doğum öncesinde iştahta azalma da gözlenebilir. Özellikle kasılmaların ve sancıların tecrübe edildiği bu zorlu dönemde anne adayı için yiyecekler çekiciliğini kaybeder.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo