
Acaba Hamile miyim?
Hamileliğin ilk haftasında hamilelik belirtileri kişiden kişiye ve hamilelikten hamileliğe göre değişebilir. Hamile olduğunuzu bilmeden önce vücudunuzda değişiklikler olduğunu hissedebilir veya herhangi bir belirti fark etmeyebilirsiniz.
Hamileliğin İlk Haftasındaki Belirtiler
- Adet gecikmesi,
- Daha sık idrara çıkma,
- Hassas göğüsler,
- Yorgunluk hissi
- Sabah yaşanan mide bulantıları (sabah bulantıları)
Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Her gebe, hamilelik belirtilerini farklı zamanlarda yaşayabilir. Genel olarak bilinen ve rastlanan durumlardan bahsedeceğiz. Ayrıca hamilelik belirti olmayan semptomlara da değineceğiz.
En Yaygın Erken Hamilelik Belirtileri
- Adet gecikmesi
- Sık tuvalate gitme
- Yorgunluk
- Sabah bulantıları
- Hassas göğüsler
- Lekelenme (yerleşme kanaması)
- Yemek yeme düzensizliği
- Ağızda metalik tat
- Baş ağrısı ve baş dönmesi
- Kramp
- Burun tıkanıklığı
- Ruh hali değişimleri
- Karında şişlik
- Akne ve cilt değişiklikleri
Adet Gecikmesi:
Gebeliğin en yaygın ve bariz belirtisi adet gecikmesidir. Gebe kaldıktan sonra, vücudunuz yumurtlamayı ve rahim zarının dökülmesini durduran hormonlar üretir. Bu, adet döngünüzün durduğu ve bebeğiniz doğana kadar bir daha adet görmeyeceğiniz anlamına gelir. Ancak adetinizi kaçırmak her zaman hamilelik belirtisi değildir. Ayrıca stres, aşırı egzersiz, diyet, hormon dengesizlikleri ve adet düzensizliğine neden olabilecek diğer faktörlerden de adet görmeyebilirsiniz.
Sık Tuvalete Gitme:
Adet gecikmesinden önce, daha sık idrara çıktığınızı fark edebilirsiniz. Bu, eskisinden daha fazla kanınız olduğu için olur. Hamilelik sırasında vücudunuzun kan akışı artar. Böbrekleriniz kanınızı filtreler ve atıkları uzaklaştırır. Bu atığı vücudunuz çiş olarak bırakır. Vücudunuzdaki kan ne kadar fazlaysa, o kadar çok idrara çıkmak zorunda kalabilirsiniz.
Yorgunluk (yorgunluk hissi):
Birçok anne adayı hamileliğin erken döneminde aşırı derecede yorgun hisseder. Bu hamilelik belirtisi, progesteron hormonunun yüksek seviyeleri nedeniyle olur. Diğer erken gebelik semptomlarına benzer şekilde, yorgunluk gebeliğin 13. haftasından sonra iyileşme eğilimindedir. Bununla birlikte, birçok insan hamileliğin 3.ayında hamileliğe bağlı yorgunluk şikayetinden kurtulmuş olur.
Sabah Bulantıları:
Adına rağmen, bu hamilelik belirtisi günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Mide bulantısı, hamileliğin ilk iki haftası kadar erken bir tarihte olabilir. Her gebe mide bulantısı belirtisi göstermez. Bununla birlikte mide bulantısı hissedip kusmayabilirsiniz. Hamilelerin yaklaşık yarısı mide bulantısı nedeniyle kusar. Hamilelik sırasında mide bulantısı oldukça normal olsa da, susuz kalırsanız sorun olabilir. Aşırı mide bulantısı ve dehidrasyon yaşıyorsanız mutlaka sağlık uzmanınıza başvurun.
Hassas Göğüsler
Göğüsleriniz hamilelik sırasında dokunulmaz hale gelebilir. Ağrı, göğüslerinizin adet öncesi hissettiklerine benzer ya da biraz daha fazla olabilir. Meme ucunuzun etrafındaki alan da kararmaya ve genişlemeye başlayabilir. Bu ağrı ve hassasiyet geçicidir ve vücudunuz artan hormonlara alışınca kaybolur. Ayrıca göğüslerinizin büyüdüğünü ve sütyeninizin normalden daha sıkı olduğunu fark edebilirsiniz.
Unutmayın, hamile olduğunuzdan emin olmanın tek yolu hamilelik testi yaptırmak veya kadın doğum hekiminize ultrason yaptırmaktır.
Daha Az Görülen Erken Hamilelik Belirtileri
Hamileliğin erken belirtilerinde o kadar yaygın olmayan bazı ek belirtiler vardır. Tıpkı en yaygın semptomlarda olduğu gibi, bu hamilelik belirtileri olabilir veya olmayabilir. Herkesin farklı olduğunu ve hamilelik belirtilerini farklı deneyimlediğini hatırlatmakta fayda var.
Lekelenme (yerleşme kanaması olarak da adlandırılır):
Kötü bir işaret gibi görünse de, hafif kanama (lekelenme), bir embriyonun rahminizin iç kısmına yerleştiğinin bir işareti olabilir. İmplantasyon, gebe kaldıktan yaklaşık 10 gün sonra gerçekleşir. Yerleşme kanaması, vajinanızda küçük kan damlaları veya kahverengimsi bir akıntı gibi görünür. Normal adet döneminiz civarında başlayabilir ve birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Lekelenme, bazı kişilerin hafif bir adet dönemi geçirdiklerini ve hamile olmadıklarını düşünmelerine neden olabilir.
Yemek Yeme Düzensizliği:
Hamileliğin erken döneminde yemek yeme karmaşık olabilir. Bazı insanlar belirli yiyecekleri istemeye veya sürekli aç hissetmeye başlar. Bazı yiyecekler ve tatlar hamileliğin erken döneminde harika görünse de, diğerleri aniden tatsız olabilir. Hamilelik boyunca iştahsızlık olabilir, bu da daha önce yemekten zevk aldığınız yiyeceklerden hoşlanmamanızı sağlar.
Ağzınızda Metalik Tat:
Birçok kişi, hamileliğin erken evrelerinde ağızlarında metalik bir tat hissettiklerini söyler. Ağzınızda bozuk para varmış gibi tad olabilir. Bu, belirli yiyecekleri yediğinizde veya gün boyunca rastgele olabilir.
Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi:
Baş ağrısı, baş dönmesi ve baş dönmesi hissi, hamileliğin erken döneminde yaygındır. Bu vücudunuzdaki hormonal değişiklikler ve artan kan hacminiz nedeniyle oluşur.
Kramp:
Birkaç gün içinde gelip geçen hafif, adet benzeri kramplar da yaşayabilirsiniz. Bu kramplar esas olarak vücudunuzun bir tarafında hissedilirse veya şiddetliyse, derhal sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Bu, dış gebelik veya başka bir komplikasyon belirtisi olabilir.
Ruh hali değişimleri:
Hormonlarınız değişmeye devam ettikçe, ruh hali değişimleri yaşayabilirsiniz. Bu normaldir ve hamilelik boyunca olabilir. Bununla birlikte, kendinizi endişeli, depresif hissediyorsanız veya kendinize zarar verme düşünceleriniz varsa, sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir.
Burun Tıkanıklığı:
Bazı insanlar, hormon seviyelerindeki ve kandaki artıştan dolayı hamileliğin erken döneminde burun tıkanıklığı yaşarlar. Burnunuzdaki mukoza zarları kurur ve kanama olasılığı daha yüksektir.
Karında Şişkinlik:
Göze çarpan bir karın şişkinliğine sahip olmak birkaç hafta veya ay sürebilirken, hormonların dalgalanması midenizin şişmesine ve normalden daha fazla gaz çıkmasına neden olabilir.
Akne veya Cilt Değişiklikleri:
Artan hormonlarınız ve kan hacminiz, yaşadığınız herhangi bir cilt değişikliğinin temel sebebidir. Bazı anne adayları hamilelik sırasında hamilelik ışıltısı ve daha net bir cilt elde ederken, diğerleri daha fazla sivilce alabilir.
Hamilelik Belirtileri Ne Kadar Erken Başlar?
Bu değişkenlik gösterir. Bazı insanlar hamile kaldıktan sonraki birkaç gün içinde hamile hissederken, diğerleri pozitif bir hamilelik testinin ardından haftalarca hamile hissetmezler. Erken hamilelik belirtileri anne adayları arasında ve hatta hamilelikler arasında farklılık gösterir.
Adet Döneminiz Gelmeden Önce Hamilelik Belirtisi Yaşayabilir misiniz?
Evet, adet döneminizden önce hamilelik belirtileri gösterebilirsiniz. Bazı insanlar, gebelik belirtilerini gebe kaldıktan sonraki bir hafta içinde hissettiklerini söyler (adet dönemi gecikmesinden yaklaşık bir hafta önce).
Erken Hamilelik Belirtileri Yaşayıp Hamile Olamayabilir miyim?
Erken hamilelik belirtilerinin çoğu, diğer tıbbi durumlarla ve tipik adet döngünüzle örtüşür. Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) hamilelik semptomlarına çok benzer olabilir. Bu, aradaki farkı ayırt etmenizi zorlaştırır. Ayrıca hamile kalmayıp bir adet dönemini de atlamış olabilirsiniz. Bu, çok kilo verdiğinizde veya aldığınızda veya stresli olduğunuzda olabilir. Emzirmek de adetinizin durmasına neden olabilir.
Hamile olduğunuzu anlamanın en iyi yolu hamilelik testi yaptırmaktır. Hamilelik testleri, yerel eczanenizde veya markette reçetesiz olarak mevcuttur.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Adetiniz geciktiğinde hemen hamilelik testi yapabilirsiniz. Ancak, en doğru sonuçları almak için adetinizi kaçırdıktan sonra en az bir hafta beklemek en iyisidir. Hamilelik testleri, çişinizde belirli bir düzeyde Human Chorionic Gonadotropin (hCG) tespit ederek çalışır. Bazı testler adet gecikmesinden önce size doğru sonuçlar verdiğini iddia etse de, çok erken bir test yapmak yanlış negatif sonuç verebilir (test hamile olmadığınızı söylüyor, ancak hamile olabilirsiniz).
Ayrıca kadın doğum doktorunuz, adet gecikmesinden bir hafta önce, hamileliği test etmek için kan örneği alabilir.
Yeni bir hamilelik hakkında doktorumu ne zaman aramalıyım?
Adetinizi kaçırdıysanız ve pozitif bir hamilelik testi aldıysanız, bir sonraki adımınız ilk randevunuz için kadın doğum hekiminizi aramak olacaktır. Planlama yaparken, doktorunuz folik asit içeren doğum öncesi bir vitamin almaya başlayıp başlamadığınızı sorabilir. Prenatal vitaminler, fetal nöral tüp gelişimine yardımcı oldukları için erken gebelikte önemlidir. Birçok kadın doğum hekimi, hamile kalabilecek herkesin her zaman folik asit almasını önermektedir.
Hamilelik planlıyorsanız, sağlık kadın doğum hekiminizle bir ön gebelik randevusu, başlamak için iyi bir zamandır. Kronik bir hastalık için ilaç alıyorsanız veya diyabet, yüksek tansiyon veya lupus gibi başka tıbbi durumlarınız varsa, gebelik öncesi randevu özellikle önemlidir.Bu randevu sırasında, doktorunuz mevcut tıbbi koşulların yanı sıra hamilelikten önce genel sağlığınızı gözlemleyecek ve durumu analiz edecektir.