Hamilelikte Çiftlerin Cinsel Hayatı Nasıl Olmalı? | Sorular & Yanıtlar

Hamilelik sürecinde cinsel hayatı nasıl sürdürmek gerektiği; cinsel temasın bebek için güvenli olup olmadığı ve anne adayı için bu sürecin nasıl yönetilmesinin uygun olduğuna dair pek çok endişe bulunmaktadır; bu sebeple, çiftler için, en sık sorulan sorulardan oluşan bir yazı hazırladık.

İşte o sorular ve cevapları:

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Güvenli Midir?

Düşük ve erken doğum gibi ciddi gebelik komplikasyonların oluşma riskinin minimum olarak kabul edildiği hamileliklerde, cinsel ilişkiye girmek güvenlidir. Bunun aksine, yüksek riskli hamilelik olarak tabir edilen bir süreçten geçiyor iseniz, hekiminizle bu konuyla ilişkili olarak görüşmek isteyebilirsiniz.

Bu süreçte anne adaylarını en tedirgin eden soru cinsel birleşmenin bebeğe zarar verip vermeyeceğidir; pek çok uzman cinsel yakınlaşmanın bebek açısından herhangi bir soruna neden olmayacağını dile getirmektedir. Bebek, fetüsü ve çevresindeki sıvıyı tutan ince duvarlı,  “torba” biçimdeki amniyotik kese içindedir ve uterus kasları tarafından çevrilmiştir. Buna ek olarak rahim ağzı, enfeksiyona karşı koruma sağlayan kalın bir mukus tabakası ile de kapatılmıştır. Bu sebeple penis, cinsel ilişki sırasında fetüsle temas etmez.

Anne adaylarının tedirginlik yaşadığı bir diğer konu ise orgazm ertesinde yaşanılan kasılmaların doğumla bir ilişkisi olup olmadığı yönündedir. Birliktelik sonrasında orgazma bağlı olarak hissedilen kasılmalar – Braxton Hicks olarak adlandırılır – doğumla ilgili olan kasılmalardan oldukça farklıdır. Dolayısı ile bu konuda endişe etmeniz gerekmez; bu türden kasılmalardan muzdarip iseniz orgazm ertesinde bir süre uzanmanız önerilir. Yine de, yüksek riskli bir hamilelik dönemi geçiriyor iseniz, kasılmalar konusunda dikkatli olmanız elzemdir.

Tüm bunların yanı sıra, hamilelik döneminde cinsel birleşme bir anlamda samimiyet ihtiyacının karşılanması anlamına da gelir. Bu sebeple, bu süreçte partneriniz ile, istedikleriniz ve istemedikleriniz hakkında iletişim halinde olmak oldukça önemlidir. Bu noktada, sizi en rahat hissettirecek olan temas yolunu bulmak da ayrı bir önem taşır. Bilindiği gibi, gebeliğin farklı dönemlerinde, farklı dürtüler içinde olmak; vücudun değişimi ile beraber farklı cinsel birleşme yolları denemek oldukça yaygın bir davranıştır. Özellikle anne adaylarının pek çoğunun derin penetrasyonu rahatsız edici bulduğu düşünüldüğünde, partnerin farklı bir biçimde yaklaşması önerilebilir.

Hamilelik Döneminde Hangi Durumlarda Cinsel İlişki Sorun Yaratır?

Yukarıda da açıklamış olduğumuz gibi, hamilelik döneminde çiftlerin cinsel hayatlarını sürdürmesi açısından herhangi bir engel bulunmamaktadır. Fakat bazı durumlarda cinsel ilişki anne ve bebek için sorun yaratabilir. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Annenin erken doğum eylemi öyküsünün bulunması; 37 haftadan önce bebek doğurmuş olma.
  • Daha önceki hamileliklerde erken uterus kasılmaları yaşamış olma.
  • Açıklamayan, tedaviye cevap vermeyen ve sürekli vajinal kanama, akıntı veya kramp oluşumu.
  • Serviksin zayıf olması veya erken açılması.
  • Bebeği çevreleyen, amniyotik sıvıda akıntı meydana gelmesi.
  • Bebeği besleyen ve kan bakımından zengin olan yapının yani plasenta previanın, plasentayı kaplayacak boyutta olmaması.
  • Birden fazla bebeğe hamile olma.

Bunlara ek olarak, cinsel birliktelik ertesinde şiddetli ağrı, kanama, vajinal akıntı ve uzun süreli kasılmalar gibi birtakım sorunlar ile karşılaşırsanız hekiminizle iletişime geçmeniz önerilir. Öyle ki, bu türden durumlar, olağandışı olarak kabul edilmektedir.

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Sırasında Hangi Davranışlardan Kaçınmak Gerekir?

Olağan bir gebelik döneminde cinsel ilişki oldukça güvenli olarak kabul edilse de, birleşme sırasında bazı davranışlardan kaçınmakta fayda vardır. İşte bazı öneriler:

  • Partner tarafından vajinaya hava üflenmemelidir. Hava üflemek, anne ve çocuk için oldukça ciddi komplikasyonlara neden olabilen hava embolisine (bir hava kabarcığı ile bir kan damarının tıkanması) sebebiyet verebilir.
  • Anüs yoluyla birleşmeden kaçınılmalıdır; pek çok sağlıkçı, bu türden bir cinsel ilişkinin anne adayları için güvenli olmadığını savunmaktadır.
  • Partnerin cinsel yolla bulaşan herhangi bir hastalığa (herpes, genital siğiller, klamidya veya HIV gibi) sahip olmadığı yönünde emin olunmalıdır. Yaşamın her döneminde bu türden sorunlardan kaçınmak önemli olsa da, özellikle gebelik döneminde enfeksiyon kapmak bebeğin sağlığı açısından çok ciddi şekilde sonuçlanabilir.

Bunların yanı sıra, uzmanlar bir önlem olarak, anne adaylarının gebeliğin son haftalarında cinsel birliktelik yaşamayı bırakmasını önermektedir. Bunun sebebi, penisten çıkan meninin kasılmaları tetikleyebilecek bir tür kimyasal içermesidir.

Hamileliğin Cinsel Dürtü Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Hamilelik, belirli aşamalarda farklı türden cinsel arzuların hissedildiği bir dönem olarak bilinir. Her ne kadar doğuma yaklaşan haftalarda anne adayı vücudundaki değişimler sebebiyle kendini cinsel ilişki sırasında rahat hissetmese de, tüm bu dönem boyunca cinsel dürtülerin artması ve azalması oldukça yaygın bir durumdur.

Bebek beklerken, cinsel birleşmenin rahatsız edici olduğunu düşünmek kadar isteğin artması da normal olarak kabul edilir. Özellikle ilk üç ayı kapsayan dönemde anne adayı, mide bulantısı, hassasiyet, yorgunluk ve idrara sık çıkma gibi belirtiler sebebiyle cinsel hayattan uzak durmak isteyebilir; bu süreci takip eden aylarda ise cinsel istekte artış yaşanabilir. Bunun ardından ise, hamileliğin son dönemlerinde, hem anne hem de baba adayı cinsel istek ve motivasyonunu yitirebilir. Bu da oldukça yaygın olan bir durumdur ve ebeveyn olma heyecanı ve endişesi ile ilişkilidir.

Bu noktada elbette ki her bir anne adayı için durumun farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo