
Heyecanla dolu bebek bekleme sürecinde, anne adaylarının özellikle yedikleri ve içtikleri ile alakalı çeşitli çevrimiçi araştırmalarda bulundukları bilinmektedir. Bu araştırmaların pek çoğu, hamilelik döneminde ne kadar su içmek gerektiği ile ilişkilidir. Bu yazımızda, bu önemli sorunun cevabını arayacağız.
Hamilelikte Su İçmenin Önemi Nedir?
Bebek beklediğiniz öğrendiğiniz andan itibaren vücudunuza yarar sağlayacak besinleri ve takviyeleri araştırmaya ve hatta bunların tüketmeye veya almaya başladınız. Bu hem bebeğinizin yararı hem de sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Fakat, düzenli bir biçimde vücudunuza almaya başladığınız bu maddelerin fetüse ulaşmasının tek bir yolu vardır; su içmek.
Su, hücrelerin vücuda alınan besinleri emmesini sağlarken, vitamin, hormon ve minerallerin kan hücrelerine taşımasına yardımcı olur. Bununla beraber, kanın hidratlanmasını sağlayarak kalbin pompalanmasını kolaylaştırır ve kasları oksijenlendirir. Bu, hamilelik döneminde ortaya çıkan kramp ve dolaşım problemlerine ilişkin sorunların azaltılması noktasında oldukça yararlıdır.
Hamilelikte yeterli miktarda su içmenin bir diğer yararı ise cilt ile ilişkilidir. Bilindiği gibi gebelik döneminde cilt hassaslaşarak, kuruluk, kaşıntı, gerginlik ve çatlak gibi problemlere açık hale gelir. Su, tüm bunlara neden olan hormonları kontrol altında tutmayı sağlar.
Belki de en önemlisi hamilelikte bolca su içmek, fetüsü çevreleyen amniyotik sıvının hacmini artırır. Bebeğinizin içinde büyüdüğü bu sıvının miktarı, bebeğin ihtiyacı doğrultusunda haftalar geçtikçe artar. Bebeğinize karında sıcak ve sağlıklı tutan koruyucu bir bariyer sağlayan bu sıvının yeterli miktarda olmaması çeşitli doğum kusurlarına ve hatta düşüğe sebebiyet verir. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak adına, gebelik döneminde bolca su tüketmeniz önemlidir.
Hamilelikte bol su içmenin diğer yararları ise şöyledir:
- Kabızlığı / hemoroidleri azaltır,
- Hazımsızlığın giderilmesini yardım eder,
- idrarın seyretilmesini sağladığından gebelik döneminde sık bir biçimde ortaya çıkan idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır,
- Vücudun doğal ısı sistemini harekete geçirerek, sıcak basmalarını ve aşırı terlemeleri ortadan kaldırır,
- Vücudun fazla sodyumdan kurtulmasına yardımcı olur ve özellikle el ve ayak bileklerinde görülen ödemi azaltır,
- Hamilelik ile beraber ortaya çıkan aşırı yorgunluğu kontrol altında tutar,
- Cildi nemli tutarak özellikle karın bölgesinde çatlakların oluşmamasına katkı sağlar.
Hamilelikte Ne Kadar Su İçmeliyim?
Bebeğin sağlığı ve gelişimi su tüketimine bağlı iken, hamilelikte ne kadar su içmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.
Vücut tipinize, bireysel ihtiyacınıza ve ne kadar aktif olduğunuza bağlı olarak değişse de, hamilelikte günde en az 8 ila 10 bardak su içmeniz gerektiği söylenebilmektedir. Elbette ki kesin konu hakkında kesin kararı verecek olan hekiminizdir.
Bu miktarda sıvı alımını sağlamak adına gün boyunca yanınızda bir su şişesi bulundurmanız iyi bir fikirdir. Bir kerede çok miktarda değil, yudum yudum su içmek sizi tok hissettirmeyecek ve rahatsız etmeyecektir. Bununla beraber, uzmanlar anne adayları için sabah kalkar kalkmaz 1 – 2 bardak su içmeyi tavsiye etmektedir.
Egzersiz yapan bir anne adayı iseniz, bu miktar daha da artabilir. Aynı şekilde, yaz aylarında sıvı kaybı fazla olduğundan 8 ila 10 bardak su içmek yeterli olmayabilir. Bu durumda idrarınızın rengine bakarak, su alımını dengeleyebilirsiniz. Buna göre, idrar konsantre ve koyu sarı ise vücudunuzda yeterli miktarda su yoktur.
Hamilelikte Dehidrasyonun (Susuzluğun) Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte ne kadar su içmeniz gerektiğine karar vermek için susuzluk belirtilerini yakından takip etmeniz gerekir.
Tıp dilinde “dehidrasyon” olarak bilinen ve vücudun harcadığından daha az sıvı aldığına işaret eden susuzluk durumu, gebelik döneminde oldukça ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sebeple, dehidrasyona ilişkin belirtiler göstermeye başladığınızda sıvı tüketiminde bulunmanız önemlidir. Sizi alarma geçirecek olan susuzluk belirtileri ise şöyledir;
- Geçmeyen ve tedaviye cevap vermeyen baş ağrısı,
- Sürekli halsizlik ve yorgunluk,
- Koyu renk veya konsantre idrar,
- Vücut ısısında artış, ateş.
Yukarıda sıralamış olduklarımız gebelikte dehidrasyonun hafif belirtileri olarak kabul edilir. Fakat bu belirtilerin görülmesine rağmen gerekli aksiyonlar alınmamış ise, aşağıdaki ciddi semptomlar da zaman içinde ortaya çıkabilir;
- Amniyotik sıvı (bebeğin anne karnında içinde bulunduğu sıvı) miktarında düşüş,
- Böbrek taşı,
- Erken doğuma ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilen ciddi idrar yolu enfeksiyonları,
- Doğum kusurları.
Gebelikte Sıvı Tüketimi İle İlgili Diğer Öneriler
Her gün, vücudunuza yukarıda bahsi geçen miktar kadar su almakta zorluk çekiyor iseniz, hekiminizin de onayı ile aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz:
- İdrar yolu ile sıvı kaybını ciddi oranda tetiklediğinden kafein içeren, çikolata, kahve, çay, kola ve benzeri yiyecek ve içeceklerden uzak durun.
- Büyük bir kısmı sıvılardan oluştuğu için gün içinde meyve ve sebze alımınızı artırın.
- Rafine şeker barındırmamak koşulu ile meyve suyu ve maden suyu için; öğünlerinizde sık sık çorba tüketin.
- Suyunuza limon, çilek, nane gibi meyve ve sebzeler ekleyerek sıvı tüketiminizi artırmaya çalışın,
- Gebelik boyunca aktif kalmaya çalışın; anne adayları için geliştirilmiş olan birtakım egzersiz programlarını hayatınıza dâhil edin. Ne kadar aktif kalırsanız o kadar su tüketme eğilimde olursunuz.