Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) | Öncesi & Sonrası Süreç

Kepçe Kulak Ameliyatına Genel Bakış

Plastik cerrahi alanında “otoplasti” adıyla da bilinen kepçe kulak ameliyatı, isminden de anlaşılabileceği gibi dış kulağın kusurlarını düzeltmek amacıyla gerçekleştirilen cerrahi ve cerrahi olmayan prosedürlerin tümüne işaret eder.

Bahsi geçen dış kulak (kulak kepçesi) deformiteleri genellikle doğuştan gelir; otoplasti ise tüm bu kusurları, yeniden şekillendirme prensibi ile ortadan kaldırır ve tüm yüz oranı doğallaştırır.

Detaylandırmak gerekir ise, otoplasti genellikle aşağıdaki sorunların görülmesi akabinde gerçekleştirilir:

  • Anormal derecede küçük bir kulak kepçesine sahip olma,
  • Kulak kepçesi sarmalının temporal bölgede kafa derisinin altında yer alması,
  • Belirgin ve oldukça büyük olan kulak kepçesine sahip olma,
  • Kulağın soru işareti (?) görünümünde olması,
  • Kulak kepçesinin belirgin bir biçimde sivri olması.

Bunların yanı sıra, otoplasti işlemi ile genel olarak aşağıdaki “düzeltme” hedeflerine ulaşmak amaçlanır:

  • Ön perspektif: Kulağa önden bakıldığında, sarmal kenar görünür olmalı, ancak antihelikal kıvrımın arkasına gizlenecek kadar geriye yerleştirilmemelidir.
  • Arka perspektif: Kulak kepçesine arkadan bakıldığında, sarmal kenar düz, dış kulak ise “C harfi” şeklinde görünmelidir. Sarmal çerçeve düz ise, iç hıza uyumludur; kulak kepçesinin üst, orta ve alt üçte birlik kısımları birbirine göre orantılıdır.
  • Yan perspektif: Kulağın kıvrımları keskin ve yapay değil yumuşak ve doğal olmalıdır.

Ayrıca kepçe kulak ameliyatıyla hedeflenen, hastayı, herhangi bir işlem belirtisi olmadan orantılı bir kulak yapısına kavuşturmaktır.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) İçin Uygun Adaylar

Otoplasti genellikle 4 ila 14 yaş arası çocuklara uygulanan güvenli bir işlemdir; özellikle de 5 ila 7 yaş bu operasyon için ideal olarak kabul edilir. Bunun sebebi, öz imaj fikrinin bu yaşlarda oturmasıdır. Kepçe kulak, çevreden alınan tepkiler sebebiyle çocukluk döneminde ciddi duygusal ve davranışsal çöküşe neden olabilir.

Bununla birlikte, ihtiyaç duyulduğu durumda yetişkinler de bu tedaviyi alabilir, bu yönüyle otoplastinin yaş ile ilişkili bir kısıtı olmadığı söylenebilir. Fakat elbette ki kişinin genel sağlık durumunun işlem için elverişli olması esastır.

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nasıl Gerçekleştirilir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi kepçe kulak ameliyatı, kişiyi estetik açıdan rahatsız eden kulak kepçesine daha doğal ve anatomik bir görünüm kazandırmak için tasarlanmış cerrahi işlemleri ifade eder. Otoplasti, kıkırdağın kesi işlemi ile düzeltilmesi veya çeşitli medikal ipler veya katlama yöntemi kulağın ile istenilen konuma ve şekle getirilmesini içerir. Hangi türden tekniğin kullanılacağı ise dış kulaktaki deformitenin ciddiyetine bağlıdır. Ancak gelişen teknoloji ile günümüzde, cerrahlar, kıkırdakta daha etkili açılar ve kıvrımlar yaratmaya yarayan kesilerden kaçınarak kapalı kepçe kulak ameliyatlarını tercih etmektedir. Bu noktada, son karar elbette ki cerraha aittir.

İşlem genellikle 1 – 2 saat içinde, hastadan hastaya değişmekle beraber, çocuklar için genel anestezi, yetişkinler içinse lokal anestezi altında tamamlanır. Bununla beraber kompleks bir vaka söz konusu ise işlemin biraz daha uzun sürme ihtimali de bulunmaktadır.

Bonus Bilgi: Kasık Fıtığı Ameliyatı Yazımızı Okumayı Unutmayın.

Kepçe Kulak Ameliyatı Öncesi

Kepçe kulak ameliyatı öncesinde cerrahla kurulan iletişim oldukça önemlidir. Hastanın, işlemle ilgili beklentilerini, kullanmakta olduğu ilaçları ve tıbbi geçmişini detaylı bir biçimde cerrahla paylaşması; cerrahın da olası sonuçlar ile ilgiyi hastaya ayrıntılı bilgi vermesi elzemdir. Bu noktada cerrah, hastanın beklentilerinin gerçekçi olup olmadığını değerlendirerek, uygulama sonrası süreçle ilgili de hastayı aydınlatır.

Hazırlık aşamasında ayrıca, cerrah, başta kan testi olmak üzere, ameliyatın güvenliğini sağlamak adına çeşitli testlerin yaptırılmasını isteyebilir.

Bunların haricinde otoplasti öncesinde hastaların dikkat etmesi gerekenler şöyledir:

  • Uygulama genel anestezi altında gerçekleştirilecekse, ameliyattan önceki gece yarısından sonra yemek yenmemeli; son öğün ise hafif olmalıdır.
  • Giyilip çıkarılması kolay, geniş yakalı, bol kıyafetler tercih edilmelidir.
  • En az 15 gün öncesinden, iyileşmeyi sekteye uğratacağından sigara kullanımı bırakılmalıdır.
  • İşlem sırası ve sonrasında kanama riskini artırabileceğinden aspirin ve E vitamini gibi kan sulandırıcı maddelerin kullanımına ara verilmelidir (aksi önerilmedikçe).

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kepçe kulak ameliyatı, sonuçlarını anında gösteren oldukça etkili bir uygulamadır. Bununla beraber, ameliyat sırasında açılan minimal kesiler kulağın kıvrımına gizlenmiş olduğundan dışarıdan belli olan herhangi bir iz söz konusu olmaz.

Kepçe kulak ameliyatı geçiren yetişkinler, kompleks bir işlem geçirmedi ise, çoğunlukla aynı gün içinde eve dönebilir. Hastanın çocuk olması durumunda ise bir gece hastanede kalması gerekebilir. Bu noktada kesin karar elbette ki işlemi gerçekleştiren cerrah tarafından verilir.

Eve gitmeden önce, işlem görmüş bölge bandajlanır ve bandajın ne zaman ve ne koşullarda çıkarılacağı / yenileneceği hastaya iletilir. Yaygın olarak bu bandaj, otoplasti uygulamasını izleyen ilk üç gün boyunca değiştirilerek kullanılır ve bu sürecin ardından, 3 – 6 haftalık bir süre boyunca saç bandına benzer bir bant giyilmesi önerilebilir (özellikle uyku sırasında). Pansumanla ilişkili tavsiyeleri dinlemek, iyileşmenin sorunsuz bir biçimde tamamlanması açısından oldukça önemlidir.

Kepçe kulak ameliyatı sırasında erimeyen dikişler kullanılmış ise, bu dikişler 1 haftanın ardından alınır.

İstenilen sonucun sorunsuz bir şekilde alınabilmesi için iyileşme süresinde hastaların dikkat etmesi gereken noktalar ise şöyledir:

  • İşlem görmüş bölge her türlü darbeden korunmalıdır.
  • Bandaj uygulaması sırasında kulağa baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Fazla basınç sürtünmeye neden olabileceğinden kulak derisinin nekrozuna yol açar.
  • Ameliyat sonrası ilk 15 gün boyunca alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo