Kış Mevsiminde Hamilelik | Anne Adaylarına Öneriler

Hamile olmak, heyecan verici bir deneyim anlamına gelmekle beraber sağlıklı bir süreç yaşama isteğini beraberinde getirir. Özellikle, grip gibi mevsimsel hastalıkların yoğun olarak yaşandığı kış aylarında bebek bekliyor olmak çeşitli kaygılara yol açabilir. Yine de, hekiminizin size özel olarak verdiği tavsiyeleri takip ederek ve aşağıdaki önerilere göz atarak bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamak mümkündür.

İşte öneriler:

Sık Sık Su İçin, Vücudunuzu Nemli Tutun

Kış aylarında havanın ciddi miktarda kuruduğu düşünüldüğünde, bu aylarda hamilelik yaşayan anne adayları için dehidrasyon bir sorun olarak ortaya çıkabilir. Dehidrasyon, yani vücudun harcadığı sıvı miktarı kadar alım yapamaması durumu, baş dönmesinden erken doğuma kadar çok çeşitli sorunlara yol açabilen bir problemdir. Bu sebeple, kış aylarında anne adayının mümkün olduğunca fazla miktarda su tüketmesi önerilir. Normal şartlarda 2 ila 2,5 litre arasında su içmek gerekiyor iken, bu miktar gebelik döneminde birkaç litre daha artmaktadır.

Unutmayın, çay ve kahve içmek vücuda sıvı aldığınız anlamına gelmez; bu yüzden ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzden daha fazla su içmekten çekinmeyin.

Grip Aşısı Yaptırın

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi kış ayları, bağışıklık sisteminin yavaşlaması ile beraber kişilerin viral hastalıklara karşı korumasız hale geldiği bir dönemdir. Bu dönemde, dört bir yanınızda hapşıran, öksüren insanlar görebilirsiniz; bu gruba dâhil olmamak ve sağlıklı bir biçimde gebelik sürecini tamamlamak için hekiminiz onay veriyor ise grip aşısı yaptırın.

Bilim insanlarının her sene farklı şekilde ürettikleri grip aşıları sizi gribal enfeksiyonun ağır etkilerinden koruyarak, bağışıklığın harekete geçmesini sağlar. Elbette ki aşı, grip olmuş kişiler ile aranıza mesafe koymadığınız ve kişisel hijyeni tam anlamı ile sağlamadığınız takdirde yeterli olmayacaktır.

Fiziksel Açıdan Aktif Kalmaya Çalışın

Fiziksel aktivite hamilelik sancılarını ve ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir; bu sebeple uzun süre hareketsiz bir biçimde kalmaktansa aktif olmanız önerilir.

Pek çok anne adayı kış aylarında aktif kalmanın zor olduğunu düşünebilir fakat kapalı mekânlarda çeşitli aktiviteler yapmak mümkündür. Evde yapılacak, hamileler için uygun egzersizlerin (hamile yogası vs.) yanı sıra kapalı havuzda yüzmek iyi birer fikirdir. Anne adayları için uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen egzersiz yürüyüş olduğundan, koşu bandı üzerinde kısa yürüyüşler yapmayı da düşünebilirsiniz. Bununla beraber, günümüzde hamileler için tasarlanmış pek çok online aktivite kulübü bulunmaktadır. Bu kulüplerden birine katılıp, hem diğer anne adayları ile sosyalleşmek hem de bel ağrılarını hafifletecek egzersizleri yapmak mümkündür.

Cildinizi Kışın Yıpratıcı Etkisinden Koruyun

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, kış ayları nem eksikliği sebebi ile cildin kurumasına neden olur; hâlihazırda, özellikle bel çevresinde kaşıntı ve kuruluk yaşayan anne adayları kış mevsiminde çok daha büyük bir sorunla karşı karşıyadır.

Soğuk havalarda cildin kurumasını engellemek için çok sıcak suyla duş almaktan kaçının ve her gün cildinize uyumlu ve kokusuz bir nemlendirici kullanın.

Yürüyüşleriniz Sırasında Dikkatli Olun

Yürüyüş yapmak hem sizin hem de bebeğiniz için oldukça faydalı bir aktivitedir fakat bu, kış aylarında tehlikeli bir hal alabilmektedir.

Hamilelik vücudun ağırlık merkezini değiştirdiği için anne adayı düşmeye meyilli hale gelir; yerlerin kaygan olması da elbette bu sorunu daha da ciddi bir hale getirir. Buzda veya sulu karda düşme tehlikesi oldukça yüksek olduğundan, havanın çok soğuk olduğu dönemlerde evde kalmaya özen göstermeniz önerilir.

Özellikle karlı havalarda dışarı çıkmanız gerektiğinde destekleyici botlar tercih etmeli ve dengenizi sağlayabilmek için herhangi bir şey taşımamalısınız.

Grip Mevsiminde Ellerinizi Sık Sık Yıkayın

Kış aylarında tüm viral enfeksiyonlardan kaçınmak için elleri sık sık ve 20 saniyeden uzun yıkamak önerilmektedir. Bununla beraber, COVID-19’da tecrübe ettiğimiz gibi, elleri temiz tutmanın yanı sıra yüze temas etmemek de oldukça önemlidir.

Elleri sık sık yıkamak, kış aylarında hamilelik sürecini geçiren anne adaylarının en önemli korunma yöntemlerinden biridir; bu basit faaliyet, grip aşısı gibi ciddi önlemlerin işlevsel hale gelmesine katkı sağlar.

Bağışıklığınızı Güçlendirecek Besinleri Tüketin

Kış mevsiminde anne adayları metabolizmayı hastalıklara dirençli hale getirmek adına yeterli ve dengeli beslenmelidir; bunun için, tahıl, süt ürünleri, protein, karbonhidrat ve sebze & meyve gruplarından eşit miktarda yararlanmanız gerekir. Özellikle doğal olarak içerdikleri A ve C vitaminleri ile, koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve tam tahıllı ürünler günlük beslenme programınıza dâhil olmalıdır.

Havalandırma Koşullarına Dikkat Edin

Kış aylarında yoğun olarak iç mekânlarda vakit geçirildiğinden, bu mekânların havalandırma koşullarına da dikkat edilmelidir.

Anne adaylarının, bulaşıcı özellik gösteren hastalıkların yayılmasına sebebiyet veren yetersiz havalandırmanın bulunduğu mekânlardan uzak durması önerilir. Bunun bir diğer sebebi, havasız ortamların doğrudan bebeğe de (özellikle iç organların oluştuğu ilk 3 ay) zarar verebilmesidir.

Özellikle kış mevsiminde hamileler kömür ve odun gibi çeşitli maddelerin yakılması sonucunda kirli havaya ve ise maruz kalabilir. Soba kullanılması durumunda belli aralıklar ile ortamı havalandırmak oldukça önemlidir. Bununla beraber, hava temizleyici cihazlar ile havalandırma fanlarını kullanmak da iyi birer fikirdir.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo