Rahat Bir Hamilelik Dönemi Geçirmenin Sırları

Bilindiği gibi, bebek sahibi olma sürecinde sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek bazı noktalara dikkat etmek hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir. Bebeğinizin hayata mümkün olan en iyi şekilde başlaması ve sizin de rahat bir hamilelik süreci deneyimlemeniz için, hekiminizin de onayı ile aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz.

Aktif Kalmaya Özen Gösterin

Bebeğinizi beklediğiniz süreçte fiziksel açıdan aktif olmak sağlıklı ve rahat bir hamilelik geçirmenize yardımcı olabilir.

Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta ve uzmanlar rehberliğinde yapılan yürüyüş, yüzme, yoga ve pilates gibi sporlar, sırt ağrılarını, bacak kramplarını ve şişkinliği azaltırken, gebelik döneminde aşırı kilo almanızı önler. Gebelik diyabeti ve yüksek tansiyon gibi sorunlarla karşı karşıya kalma riskini de düşüren bu türden aktivitelerin doğum sonrası depresyon riskini de azalttığı bilinmektedir.

Obezite, yüksek tansiyon, diyabet veya anemi gibi rahatsızlıkları bulunan bir anne adayı iseniz, yukarıdaki aktiviteleri gerçekleştirmek sizi zorlayabilir. Bu noktada hekiminizle irtibat halinde olmanız önemlidir; fakat unutmayın, düzenli bir şekilde yapılan kısa yürüyüşler bile gebelik dönemizin daha rahat bir biçimde geçmesine olanak sağlayabilir.

Kilo Artışına Dikkat Edin

Hamilelik döneminde kilo almak elbette ki bu sürecin bir parçasıdır. Ancak çok fazla veya çok az kilo almak hem bebeğiniz hem de sizin için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Uzmanlara göre hamilelik sırasında çok fazla kilo almak, gebelik diyabeti ve yüksek tansiyon gibi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Bununla beraber, hamile kaldığınız dönemden itibaren bir kilo sorunu yaşıyor iseniz, bu risk sizin için daha yüksektir. Bilindiği gibi bu türden rahatsızlıklar Sezaryen doğum gerçekleştirmeyi zorunlu kılabilir.

Hamilelik süresince sağlıklı bir biçimde kilo almak, hem daha kolay bir gebelik geçirmenize hem de rahat bir doğum deneyimlemenize imkân sağlar; ayrıca doğumdan sonra normal kilonuza dönmenizi de kolaylaştırır. Süreç boyunca hekiminizin öngördüğü miktarda kilo almak, sonraki dönemlerde bebeğinizin obezite sorunu ile karşı karşıya kalmaması açısından da önemlidir. Son dönemde yapılan araştırmalar, bebek beklerken aşırı kilo almayan anne adaylarının çocuklarının kiloyla ilgili problem yaşama olasılığının daha az olduğunu ortaya koymaktadır.

Gebelik döneminde ne kadar kilo almanız gerektiği ise tamamen vücut kitle endeksinize bağlıdır. Bununla ilgiyi kesin bilgi, hekiminiz tarafından size verilecektir. Fakat unutmayın, iki kişilik yediğinizi düşünmek doğru bir yaklaşım değildir; hekiminiz aksini önermedikçe esas olan yavaş ve kademeli bir şekilde kilo almaktır. Bununla beraber, yine bu dönemde, kilo vermeye çalışmak da son derece tehlikeli bir eylemdir.

Sağlıklı Beslenmeye Önem Verin

Rahat bir hamilelik dönemi geçirmek için önemli olan bir diğer faktör de sağlıklı bir beslenme düzeni benimsemektir.

Hamilelik için sağlıklı bir beslenme planı, besin değeri açısından zengin yiyecek ve içecekleri içerir. Buna göre, gün içinde vitamin ve lif kaynağı olan meyve ve sebzeler, lif ve B vitamini içeren tam tahıllı doğal ürünler, yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri ve sağlıklı kaynaklardan elde edilen proteinler tüketilmelidir. Sağlıklı bir beslenme planı ayrıca tuzu, katı yağları ve şekerle tatlandırılmış içecekleri ve yiyecekleri de sınırlamayı gerektirir. Bu türden beslenme, aşırı kilo alımını da engelleyecektir.

Bununla beraber, vejetaryen anne adayları da yeterli miktarda kalsiyum, demir, protein, B12 vitamini, D vitamini ve diğer gerekli besinleri almalıdır.

Uykunuzu Alın

Bilindiği gibi, uykuyu yeterli miktarda almamak zayıf bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır. Hâlihazırda “hamilelik yorgunluğu” yaşayan anne adaylarının gereken süre boyunca ve düzenli bir biçimde uyumaması durumunda halsizlik daha da kötü bir hale gelebilir. Bu sebeple, gün içinde önceliğinizin dinlemek olduğuna emin olun ve fırsat bulabildiğiniz her durumda uzanarak vücudunuzun rahatlamasına izin verin.

Yeterli Miktarda Su İçin

Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebek beklediğiniz süreçte de vücudunuzu su içerek nemli tutmanız oldukça önemlidir.

Yeterli miktarda su içmek rahat bir hamilelik dönemi geçirmenize, idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçerek; sindirim sistemini düzenleyerek ve sıkça meydana gelen rahim kasılmaları önleyerek yardımcı olur.

Bilindiği gibi fetal büyüme, vücudun yüksek miktarda suya ihtiyaç duymasına sebep olur; bu sebeple hem bu ihtiyacı karşılamak hem de yukarıda saymış olduğumuz yararları deneyimlemek için günde 3 ile 3,5 litre su içmeniz gerekebilir. Miktarla ilgili kesin bilgi, hekiminiz tarafından verilecektir.

Tütün Ürünlerinden Uzak Durun

Kişi hangi dönemden geçiyor olursa olsun, içerdiği 4000’den fazla kimyasal ile tütün ürünleri sağlık açısından en kötücül faktörlerden biridir.

Hamilelik döneminde sigara başta olmak üzere tütün ürünlerini kullanmak veya kullanımına devam etmek, akciğer, kalp ve damar da dâhil olmak üzere tüm iç organlara hasar verir. Akciğerlerin hava ile buluşmasını engellemek, damarları daraltmak, tansiyonu yükseltmek, bulantı ve kusmayı artırmak ve iştahsızlığa neden olmak gibi birçok olumsuz etkisi olan tütün mamullerini bebek beklerken kullanmak, doğrudan bebeğin sağlığını riske atmak anlamı taşımaktadır. Bu sebeple, rahat bir hamilelik geçirmek ve bebeğinizi sağlıklı bir biçimde kucağınıza almak için tütün mamullerinden kesinlikle uzak durun.

Stres Yönetimi Yapın

Anne adayını hem bedensel hem de ruhsal olarak zorlayan stres, duygu iniş çıkışlarının çok yoğun olduğu hamilelik döneminde sıklıkla tecrübe edilebilir. Makul ölçüde olduğu ve yönetilebildiği sürece stres anneye ve bebeğe şiddetli bir biçimde zarar vermezken, yeterli kanıt olmamakla beraber, birtakım araştırmalarda aşırı stresin ve eşlik eden kaygının erken doğum ve düşük gibi çok ciddi sonuçlara neden olduğu iddia edilmiştir.

Sorularınızı ve düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Yorum & Soru Bırakın

Anne Rehberi
Logo